4/24/2006

Nová pravidla IV

Kauce

Vzhledem ke skutečnosti, že se část řidičů z České republiky a zejména zahraničních řidičů vyhýbá přestupkovému řízení, zavádí novelizace zákona možnost vybrání kauce ve výši od 5000 do 50 000 Kč, ovšem nejvýše do výše hrozící peněžní sankce za spáchaný přestupek, která slouží jako prostředek k zajištění účasti podezřelého z přestupku při řízení o přestupku. Kauci může vybrat policista na místě té osobě, která je podezřelá ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích a je u ní důvodné podezření, že se bude vyhýbat přestupkovému řízení – § 125 b, odst. 1.

Kauce je řidiči v plné výši vrácena v případě, že v dalším řízení není shledán vinným ze spáchání přestupku. Pokud je shledán vinným, kauce se započte na zaplacení pokuty. Naopak kauce propadne v případě, že řízení o přestupku nelze ukončit prokazatelně proto, že je podezřelý z přestupku nedosažitelný nebo nečinný, případně mu ve věci přestupku nelze doručit rozhodnutí – jinými slovy i přes opakované výzvy se nedostavuje k řízení a nepřijímá zásilky (rozhodnutí správního orgánu) – § 125 b, odst. 5.

V případě, že je řidič podezřelý ze spáchání přestupku proti bezpečnosti silničního provozu na pozemních komunikacích a je důvodné podezření, že se bude vyhýbat přestupkovému řízení a nesložil kauci jako záruku, že se dostaví ke správnímu orgánu k projednání přestupku, může policista přikázat řidiči motorového vozidla jízdu na nejbližší vhodné místo k odstavení vozidla a zabránit mu v jízdě použitím technického prostředku nebo odtažením vozidla (§ 118 a, odst. 1i).

No comments: